Handtekening in een PDF zetten …

 

Voor test doeleinden heb ik een klein PDF’je gemaakt zodat je daar mee kunt testen. (this file is missing) In de volgende paragraven laat ik je zien hoe je een handgeschreven handtekening om kunt zetten naar een elektronische handtekening en hoe je ze vervolgens in een PDF document kunt plaatsen:

 

 

MacOS X

Handtekening m.b.v. Voorvertoning 

MacOS X komt standaard met het programma “Voorvertoning” (Programma’s  Voorvertoning) welke PDF’s uitstekend aan kan en uitstekend overweg kan met PDF formulieren en het bewerken van PDF bestanden. Het heeft daarnaast ook de waarschijnlijk beste methode heeft om handtekeningen te maken m.b.v. de ingebouwde webcamera van jouw Mac (als jouw Mac een webcam heeft).

 

Stap 1 – Open de PDF met Voorvertoning

Als je een standaard Mac gebruikt, en geen andere PDF lezer hebt geïnstalleerd, dan kun je simpel weg de PDF dubbel klikken om het te openen met Voorvertoning. Je kunt ook eerst Voorvertoning openen en de PDF via het Archief menu openen.

Stap 2 – Elektronische Handtekening maken (eenmalig)

N.b. : Deze stap hoef je alleen maar een keer te doen, omdat Voorvertoning de handtekening kan onthouden. Mocht jouw computer door anderen gebruikt wordt dan is het aan te raden om de handtekening niet te bewaren.

Begin met een wit stuk papier en zet daarop jouw handtekening.
Ik heb de beste ervaringen met een pen met zwarte inkt, maar in de meeste gevallen werkt een blauwe pen ook.

 

Nadat je de optie “Maak handteking aan met …” hebt geklikt, zal er een venster verschijnen welke het toestaat een handtekening in te lezen via de webcam.

Houd nu de handgeschreven handtekening voor de webcam zodat de handtekening op het blauwe lijntje rust. Ik heb gemerkt dat je dit niet zo erg nauwkeurig hoeft te zijn, en als Voorvertoning een handtekening herkend dan zul je een vector gebaseerde handtekening rechts naar de webcam afbeelding zien..

Als de handtekening rechts bevalt, klik dan “Accepteer“.

 

Stap 3 – Plaats Handtekening in PDF document

Je hebt nu een handtekening beschikbaar in het eerder gebruikte “Sig” menu.

Merk op : Als je de “Bewaar voor gebruik na het stoppen van Voorvertoning” aangevinkt hebt laten staan, dan heb je in de toekomst stap 2 niet meer nodig.

 

Nadat je de handtekening in het menu hebt aangeklikt, kun je willekeurig in het PDf document een handtekening plaatsen en de handtekening verplaatsen of van grootte veranderen. Vergeet natuurlijk niet om het document, na het tekenen, op te slaan.

 

Windows – m.b.v. Adobe Acrobat Reader

Adobe Acrobat Reader, welke gratis beschikbaar is voor Windows en andere platformen, ondersteund ook het maken en plaatsen van elektronische handtekeningen. Je moet wel zorgen dat je een niet te oude versie hebt – ik gebruik in dit artikel versie XI.

 

Stap 1 – Open de PDF met Adobe Acrobat Reader

Merk op : Als je Adobe Acrobat Reader niet geïnstalleerd hebt staan, download het dan nu gratis van de Adobe Reader website en installeer het. Normaal gesproken zijn de PDF bestanden nu geassocieerd met Acrobat Reader en hoef je een PDF alleen maar te dubbel klikken om het te openen. Mocht dit niet het geval zijn, start dan Adobe Acrobat Reader en gebruik het “Bestand  “Openen” of CTRL+O om een PDF te openen.

 

Stap 2 – Aanmaken van een Elektronische Handtekening (eenmalig)

Het aanmaken van een Elektronische Handtekening in Adobe Acrobat Reader is vergelijkbaar met wat Apple’s Voorvertoning doet, al moet ik wel zeggen dat de kwaliteit iets minder is.

Merk op : Adobe Acrobat Reader kan een aangemaakte handtekening onthouden, wat handig kan zijn, maar ook problematisch kan zijn als de computer door andere mensen gebruikt kan worden. Let dus op dat op je op een gedeelde computer e handtekening verwijderd!

Begin met een wit stuk papier en schrijf daarop jouw handtekening het beste met een zwarte pen. Blauw werkt ook, maar het lijkt erop dat zwart net even beter werkt.

De volgende stap is het digitaliseren van de handtekening m.b.v. een webcam.
Klik op de “Ondertekenen” knop (1) en vervolgens op de “Handtekening zetten” knop (2) welke je daaronder vindt.

Er zal zich een nieuw venster openen waar we vervolgens “Webcam gebruiken” kiezen (mocht je de webcam optie NIET zien, kijk dan onder het menu “Help” en kies de optie “Controleren op updates” – zelfs als je Acrobat net hebt gedownload!).

Er zijn een aantal andere (minder bruikbare) opties:
– “Mijn handtekening intypen” waarbij Acrobat een soort handtekening probeert te maken op basis van tekst,
– “Mijn handtekening schrijven”, waarbij je kunt proberen met muis of touch screen een handtekening te kriebelen,
 

– “Afbeelding gebruiken”, maar daarvoor moet je eerst een gescande afbeelding van jouw handtekening hebben.

 

 

Vink de optie “Webcam gebruiken” aan en houd het stuk papier met de handtekening voor de webcam. Probeer de handtekening te laten rusten op het blauwe lijntje tot je onderin en zwart/wit representatie ziet van de handtekening – hoewel je dat niet zo nauw hoeft te nemen.

Hoe dichter bij de camera, hoe groter de handtekening en hoe beter het eindresultaat. Als Acrobat Reader geen handtekening herkent of genereerd, beweeg dan een beetje omhoog of omlaag, of een beetje dichterbij of verder weg, tot Acrobat Reader een handtekening herkend.

Als de gegenereerde handtekening bevalt, klik dan op “Accepteren“. Jouw handtekening is nu klaar voor gebruik …

 

Stap 3 – Handtekening in een PDF zetten

Voor het plaatsen van een handtekening, klik je de “Handtekening Plaatsen” knop (rechts).

Je kunt nu waar dan ook in het PDF document jouw handtekening plaatsen. Na het plaatsen kun je de plaats en grootte veranderen en de handtekening zelfs roteren indien nodig. Als je tevreden bent, klik dan de “Ondertekend. Doorgaan en verzenden” knop waar je het formulier als kopie kunt opslaan, verzender per email of per fax etc.